Wat doet de gemeenteraad

De gemeenteraad is het hoogste orgaan binnen de gemeente. De raadsleden behartigen de belangen van alle inwoners van de gemeente Zaltbommel. De raadsleden zijn inwoners van de gemeente en lid van een lokale of landelijke politieke partij.

​​afbeelding gemeenteraad Zaltbommel 2023

Alle 21 raadsleden zetten zich vanuit hun eigen politieke ideeën met enthousiasme in voor de gemeente Zaltbommel. Zij houden zich bezig met onderwerpen als wonen, werken, veiligheid, groen, verkeer en onderwijs en willen ervoor zorgen dat het in Zaltbommel prettig leven en verblijven is. De raad bespreekt deze onderwerpen tijdens de carrousel- en raadsvergadering. U vindt de agenda's en de voorstellen in het raadsinformatiesysteem (Deze link gaat naar een externe website) rechtsboven deze pagina. Bekijk hier het filmpje hoe werkt de gemeenteraad (Deze link gaat naar een externe website) met een korte uitleg over het werk van de raad.

Om de vier jaar kiest u – als u achttien jaar of ouder bent en in de gemeente Zaltbommel woont – uw gemeenteraad tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De gekozen raadsleden vertegenwoordigen vier jaar lang uw belangen. In de raad vormen de raadsleden van dezelfde partij een fractie. Verschillende fracties vormen na de verkiezingen een zogeheten coalitie. Zo'n coalitie bestaat uit de meerderheid van raadsleden. Deze coalitie maakt een programma met onderwerpen die ze tijdens de raadsperiode wil uitvoeren: het Bestuursakkoord. De wethouders -het dagelijks bestuur van de gemeente- vertegenwoordigen de fracties van de coalitie. Elke wethouder heeft een eigen portefeuille. De oppositie wordt gevormd door de fracties, die geen wethouders leveren.

Om een besluit te nemen dat het beste voor de gemeente is, willen raadsleden vooraf graag in gesprek met inwoners. Er zijn tal van manieren waarop dat kan. Onder 'Uw Invloed' leest u hoe u in contact komt met de raadsleden. De raad is er voor en namens u. Benut dus de mogelijkheden om uw stem te laten horen!

Voorzitter van de gemeenteraad is burgemeester Pieter van Maaren. Bart Schreuders is de plaatsvervangend voorzitter. De griffier is Monique Muurling.

Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. icon-facebookCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. icon-twitterCreated with Sketch. Path 2Created with Sketch. logo-square-white logo-square printvolume-down - FontAwesomeCreated with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch.