Kinderen bouwen dorp of stad met Democracity

Geplaatst op donderdag 16 februari 2023

Van 10 februari tot en met 2 maart brengen diverse basisscholen een bezoek aan de raadzaal in het voormalige stadhuis aan de Markt van Zaltbommel. Zij spelen daar het spel Democracity van ProDemos.

Wat is Democracity?

Democracity wordt gespeeld in de raadzaal van de gemeente. Leerlingen mogen plaatsnemen
op de raadzetels. In twee uur tijd ervaren de leerlingen dat overleg, argumentatie, een meerderheid en het samen eens zijn, nodig zijn in een democratische samenleving. Zo maken zij op een laagdrempelige en speelse manier kennis met de gemeentepolitiek en democratische besluitvorming.

Samen keuzes maken

Tijdens het programma bouwen leerlingen samen aan hun eigen stad: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen in de stad. Tijd dus om samen keuzes te maken. Om het eens te worden over die keuzes richten de leerlingen verschillende politieke partijen op, schrijven ze korte partijprogramma’s en gaan ze met elkaar in debat. Uiteindelijk wordt er gestemd en kan de stad afgebouwd worden.

Burgemeester en gemeenteraad

Burgemeester van Maaren verwelkomde 10 februari de leerlingen in de raadszaal. Na afloop van het spel
kunnen de kinderen vragen stellen aan gemeenteraadsleden. Iedere editie zijn er verschillende raadsleden aanwezig. Op 10 februari waren dit Hein de Kort en Isabel Plessius.
Burgemeester van Maaren “Heel belangrijk dat we onze kinderen laten ervaren hoe leuk, en
soms moeilijk, het is om samen te werken aan je stad of dorp. Praten over je verschillende
ideeën, samen werken aan oplossingen en samen keuzes maken.” Raadsleden Isabel Plessius
en Hein de Kort: “Een gezonde democratie moet je onderhouden. Onze kinderen leren op deze
manier hoe onze lokale democratie werkt. En ook hoe leuk en belangrijk dat is. Wie weet zijn ze
wel raadsleden in de dop.”

Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. icon-facebookCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. icon-twitterCreated with Sketch. Path 2Created with Sketch. logo-square-white logo-square printvolume-down - FontAwesomeCreated with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch.