Raadscolumn: "Goede huisvesting van arbeidsmigranten is (ook) ons belang"

Geplaatst op donderdag 10 december 2020

Met de toename van het aantal arbeidsmigranten in de Bommelerwaard ervaren veel inwoners overlast op straat of in de wijk. De oorzaken van die overlast zijn een botsing van culturen en het misbruik door werkgevers en het uitmelken door huisjesmelkers van arbeidsmigranten. Daarmee zijn niet enkel Polen, Roemenen en Bulgaren verantwoordelijk voor de overlast, ook Nederlanders hebben een verantwoordelijkheid, en dan niet alleen malafide werkgevers en huisjesmelkers. Iedereen die buiten het seizoen goedkope aardbeien wil, die regelmatig een pakketje laat bezorgen, die goedkoop zijn huis laat verbouwen of die glasvezel laat aanleggen, is medeverantwoordelijk. Daarom zullen we ook samen de oorzaken van de problemen moeten oplossen, om te beginnen door goede huisvesting.

In 2018 is op initiatief van raadsleden beleid gemaakt voor fatsoenlijke huisvesting van tijdelijk in Nederland verblijvende arbeidsmigranten, en unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. Geen huisvesting in woningen in de wijken, niet in barakken op de bedrijven, maar in bestaande bedrijfswoningen of in nieuw te bouwen parken. Ondernemers in Bruchem en Zuilichem willen parken ontwikkelen en spreken daarover met omwonenden en de gemeente. Er liggen nu mooie plannen en hopelijk kunnen die snel worden uitgevoerd. Daarmee vermindert de overlast, krijgen arbeidsmigranten die hier tijdelijk verblijven een huisvesting die zij verdienen en kunnen al onze inwoners genieten van aardbeien in de winter, van snel internet via glasvezel of van hun wekelijks te bezorgen pakketjes.

Fractie PvdA/Groenlinks
Frits van der Schans 

Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. icon-facebookCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. icon-twitterCreated with Sketch. Path 2Created with Sketch. logo-square-white logo-square printvolume-down - FontAwesomeCreated with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch.