Raadscolumn: "Het"

Geplaatst op donderdag 5 november 2020

Vorige week woensdag belde ik haar. "Hoe is-tie?". Binnen drie zinnen zaten we op HET onderwerp. De buurman zag mij vanmorgen ploeteren in de voortuin. Hij hield de pas even in. "Een hele klus nog!" En binnen drie zinnen zaten we op HET onderwerp. HET is ook overal

Als je het gemeentekantoor binnen loopt, de supermarkt, de HEMA of de bieb. Stickers op de grond, een fles gel op een tafeltje, zwart met gele linten geplakt op iedere deur. Je zet voor HET op  dinsdagavond speciaal de tv aan. Waar je ook kijkt, wie je ook spreekt, HET beheerst je leven. Hoe lang is het inmiddels geleden dat ik mijn kinderen normaal heb kunnen begroeten? Dat ik met een gerust hart ging stappen? HET is een taaie rakker, die geeft niet zomaar op. We zullen met z'n allen even moeten doorbijten. Ooit komt HET tot een eind.

Moeten we afwachten dan maar? Ja, en ondertussen zelf ook ons eigen steentje bijdragen. Zo ingewikkeld is dat niet. Bijvoorbeeld een beetje geduld in de supermarkt. Niet met je winkelwagentje doordrukken, als anderen netjes anderhalve meter afstand houden. En die fles vooraan in de winkel mag je gewoon wel gebruiken voor je handen. En een mondkapje dan? Daaraan zie je wie wel en wie niet meedoet. Gelukkig steeds meer mensen. Want willen we HET buiten ons leven plaatsen, dan kan dat alleen als iedereen meedoet. Dinsdagavond maar weer kijken wat de volgende stap is. Weg met HET! Op naar een gewone Kerst!

Nico van Wijk
PvdA/GroenLinks

Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. icon-facebookCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. icon-twitterCreated with Sketch. Path 2Created with Sketch. logo-square-white logo-square printvolume-down - FontAwesomeCreated with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch.