Raadscolumn: "Voetbal en politiek"

Geplaatst op donderdag 8 oktober 2020

Ondanks het feit dat voetbal en politiek twee uitersten zijn bestaan er ook zeker overeenkomsten. Bij voetbal bepaalt de trainer de opstelling, en bij politiek zijn dat de verkiezingen. Oppositie en coalitie nemen daarna hun plaats in op het speelveld en daarbij fungeert de burgemeester als scheidsrechter.Iedere speler/raadslid heeft in de “wedstrijd” zijn eigen positie en wil aan de bal komen. Het is daarbij een vereiste om, niet alleen met individuele acties, maar vooral met constructief samenspel, te scoren en uiteindelijk de winnende treffer te maken. Elk team heeft, ondanks winst of verlies, een trouwe schare fans achter zich staan. 

Maar kenmerkend: alle toeschouwers hebben ook een mening over de inzet en de tactiek die de spelers in het veld laten zien. Nu we door de coronamaatregelen geen publiek meer langs de lijn of in de raadszaal toe kunnen laten wordt de kritiek positief of negatief op social media geuit. Voetbal of politiek; iedereen heeft er wel een mening over.

Of we nu uiteindelijk landskampioen worden, meedoen in de Champions League of hoog eindigen bij een landentoernooi het is vooral het wederzijds respect en de verbinding van onze inwoners op de behaalde uitslag die telt. Tenslotte gaat het niet om de champagne die vloeit, de medailles en kampioensbeker die worden uitgereikt of het volkslied wat klinkt, maar om de tevredenheid van onze burgers die na afloop zeggen “dat hebben we maar mooi met elkaar gedaan”.

Play fair, stay safe!

Andrea Haubrich
Fractie ZVV

Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. icon-facebookCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. icon-twitterCreated with Sketch. Path 2Created with Sketch. logo-square-white logo-square printvolume-down - FontAwesomeCreated with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch.