Spoedwet over digitaal vergaderen aangenomen

Geplaatst op donderdag 9 april 2020

De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met de spoedwet digitalisering (Deze link gaat naar een externe website). De Eerste Kamer is als laatste akkoord gegaan. Hoewel het voor gemeenteraden al mogelijk was om digitaal te vergaderen, konden zij voor de invoering van de spoedwet nog geen geldige besluiten via digitale weg nemen. 

De spoedwet stelt een aantal voorwaarden aan digitale besluitvorming. Kernachtig samengevat zijn dat de volgende: 

  • De vergadering moet live (openbaar) te bekijken zijn
  • Raadsleden moeten zichtbaar, herkenbaar en verstaanbaar zijn
  • Digitaal vergaderen is een aanvullende mogelijkheid en geen verplichting
  • De spoedwet vervalt op 1 september 2020 en is verlengbaar met telkens twee maanden

Na het digitaal beraadslagingen tijdens de carrouselvergadering van woensdag 8 april, zijn de voorbereidingen gestart om ook de  gemeenteraadsvergadering van Zaltbommel op 23 april via digitale weg te laten plaatsvinden. 

Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. icon-facebookCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. icon-twitterCreated with Sketch. Path 2Created with Sketch. logo-square-white logo-square printvolume-down - FontAwesomeCreated with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch.