Raadscolumn: Principiële politiek

Geplaatst op donderdag 27 februari 2020

Een column schrijven is in principe niet mijn hobby, maar toch wil ik een poging wagen en dan wel over principiële politiek. De betekenis van het woord principieel is volgens het woordenboek samengevat:

1. Betrekking hebbend op een grondslag/fundament.
2. Berustend op een overtuiging.

Wat het woord politiek betekent, behoef ik niet uit te leggen. Wat is principiële politiek volgens mij niet:

  • Anders spreken en handelen, dan wat in het verkiezingsprogramma is aangegeven.
  • Stemmen om in de gunst van de kiezer te komen. Je praat mee met wat de meerderheid vindt.
  • Dat je standpunt afhankelijk is van het feit, dat je behoort tot een regeringspartij (coalitie) of dat je behoort tot de oppositie.
  • Plooibaar zijn.

Maar wat is principiële politiek dan wel?

  • ​Dat je doet wat je belooft, of zegt.
  • Dat je handelt naar wat de Bijbel van je vraagt.
  • Dat je staat voor je (gefundeerd) standpunt.
  • Dat men van je op aan kan. Je standpunt is veelal voorspelbaar, maar dat is niet erg.

Bij principieel hoort betrouwbaar. Natuurlijk kunnen meningen wel bijgesteld worden, maar je principe is toch echt een overtuiging waar je niet vanaf wijkt. Mijn zorg is niet zozeer, hoeveel stemmen trek ik, of hoe ik de meerderheid behaal, maar hoe kan ik de Bijbelse principes vertalen naar de gemeentepolitiek.

Dat is voor mij principiële politiek. Ik hoop dat dit de meerderheid ook vindt, want dat is in de politiek wel gemakkelijk.

Arie Duijzer
Raadslid SGP Zaltbommel

 
Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. icon-facebookCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. icon-twitterCreated with Sketch. Path 2Created with Sketch. logo-square-white logo-square printvolume-down - FontAwesomeCreated with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch.