Scholieren debatteren over 75 jaar vrijheid

Geplaatst op maandag 3 februari 2020

Op donderdag 30 januari gingen 11 groepen met vwo-4 scholieren met elkaar in debat over activiteiten voor jongeren tijdens de viering van 75 jaar vrijheid. De scholieren presenteerden hun plannen aan een 5-koppige jury bestaande uit gemeenteraadsleden. Na de presentaties gingen de scholieren met elkaar in debat onder voorzitterschap van burgemeester Pieter van Maaren.

In een volle raadszaal en onder het toeziend oog van vele ouders die live via internet meekeken gingen de leerlingen met elkaar in debat. Onder de 11 groepen waren twee prijzen te verdelen: de prijs voor het beste voorstel en de prijs voor het beste debat.

Winnaar beste voorstel
Het beste voorstel is een escaperoom voor jongeren. De jury roemde de uitstekende uitwerking, de sterke koppeling met het thema en de aantrekkelijkheid van de activiteit voor andere jongeren. Rachel Abadi, Floris Folbert, Esmee van Lit, Boaz Pauw en Felix Reijke kregen een oorkonde uitgereikt van de burgemeester. De gemeente gaat met deze scholieren in gesprek om de escaperoom tijdens het themajaar te organiseren.

Winnaar debat
Tot winnaars van het debat zijn uitgeroepen Koen Berends, Joris van Eekelen, Emma Kers, Beau Morseld, Mika Groeneveld en Leander Tukker. Zij kregen lof van de jury voor een sterke argumentatie, het goed kunnen weerleggen van kritische opmerkingen en een uitstekende presentatie. Deze groep stelt voor om een projectweek voor brugklassen in te stellen, waar activiteiten zoals het bezoeken van een herdenkingsplaats en veteranen uitnodigen op school centraal staan.

Samenwerking met het Cambium College
De Jeugdgemeenteraad is een samenwerking van de gemeenteraad van Zaltbommel en het Cambium College. De Jeugdgemeenteraad wordt eenmaal per jaar georganiseerd in een door de raad vastgesteld thema.

Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. icon-facebookCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. icon-twitterCreated with Sketch. Path 2Created with Sketch. logo-square-white logo-square printvolume-down - FontAwesomeCreated with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch.