Procedure burgemeestersbenoeming

De burgemeester is een belangrijke functie voor inwoners van een gemeente, de gemeenteraad en de organisatie. Een burgemeester benoemen gebeurt daarom ook zorgvuldig.

Een belangrijke rol in de benoeming van een nieuwe burgemeester ligt bij de gemeenteraad. Zij kiest uit haar midden een vertrouwenscommissie. Deze commissie stelt een profielschets op en krijgt daarbij hulp van de Commissaris van de Koning van Gelderland (CdK), daarnaast mag de commissie ook anderen om input vragen.

De profielschets wordt omgezet in een vacature. De CdK en de commissie selecteren de kandidaten, de commissie voert sollicitatiegesprekken uit. Uiteindelijk worden 2 kandidaten aan de gehele gemeenteraad voorgelegd. De gemeenteraad bepaalt vervolgens haar voorkeurskandidaat.

De CdK deelt de bevindingen en voorkeurskandidaat van de raad met de minister van Binnenlandse Zaken. De minister draagt de kandidaat voor aan de koning om deze te laten benoemen. Na benoeming door de Koning is de burgemeestersbenoeming afgerond.

Zie ook

Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. Path 2Created with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. icon-facebookCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. ShapeCreated with Sketch. common-search-lookup-glyphCreated with Sketch. icon-twitterCreated with Sketch. Path 2Created with Sketch. logo-square-white logo-square printvolume-down - FontAwesomeCreated with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch.